> > > > Bosatlas

Auteur BosatlasBosatlas
Over Bosatlas
De Bosatlas is een Nederlands atlasboek. De atlas is de meest gebruikte atlas in het Nederlandse onderwijs en is daarom in Nederland bekend. Vooral De Grote Bosatlas en De Kleine Bosatlas (tegenwoordig De Basis Bosatlas geheten) zijn bekend.

De eerste uitgave was van de hand van de Groningse schoolmeester P.R. Bos. Aanleiding daarvoor was de invoering van het vak aardrijkskunde op de toenmalige HBS. Bos werd als redacteur van de eerste, sindsdien zijn naam dragende, atlas gevraagd omdat hij al in 1876 het Leerboek der Aardrijkskunde had geschreven.

Bij de vervaardiging van zijn atlas was het zijn uitgangspunt slechts het hoognodige op de kaarten te vermelden en leerlingen niet met informatie te overvoeren; een principe dat tot op de huidige dag zeker nog standhoudt in wat sinds 2003 De Basis Bosatlas genoemd wordt.

De eerste Bosatlas verscheen uiteindelijk in 1877 onder de naam Bos' Schoolatlas der geheele aarde.

Bos' met de hand getekende atlas werd uitgegeven door de Groningse uitgever Wolters, die tot 2008 nog als uitgever vermeld werd, zij het dat de naam in 1968 als gevolg van een fusie met de eveneens Groningse uitgeverij Noordhoff werd gewijzigd in Wolters Noordhoff. Sinds 2008 wordt de atlas uitgegeven door Noordhoff Uitgevers, de nieuwe naam van Wolters Noordhoff, waarmee na 130 jaar de naam van Wolters moet wijken voor die van zijn destijds grootste concurrent.

Meester Bos heeft de Bosatlas 25 jaar lang, tot aan zijn overlijden in 1902, eigenhandig samengesteld en herbewerkt. In het jaar van zijn dood verscheen de 15e druk.

Het werk van Bos is na zijn dood overgenomen en voortgezet door achtereenvolgens J.F. Niermeijer (1902-1922), B.A. Kwast (1923-1936), P. Eibergen (1929-1955) en F.J. Ormeling sr. (1959-1976).

Tegenwoordig is de Bosatlas niet meer het werk van één auteur maar van een meerhoofdige redactie, die werkt vanuit de burelen van Noordhoff Uitgevers.

In 2016 verscheen de 55e editie van de Grote Bosatlas, naast op papier ook digitaal.
Bron: nl.wikipedia.org/wiki/Bosatlas
Bosatlas heeft een Facebook account! Klik hier om naar Facebook te gaan.
Bosatlas heeft een resultaten op Youtube! Klik hier om naar Youtube te gaan.

Bosatlas heeft een Wikipedia pagina! Klik hier om naar Wikipedia te gaan.

Bosatlas - Wikipedia
Bosatlas heeft een eigen website! Klik om naar de website te gaan.

We hebben 2 boeken gevonden van de auteur Bosatlas


Hieronder vindt u een lijst met alle gevonden boeken van de auteur Bosatlas.
De meest gevonden boeken zijn De Bosatlas Van Het Cultureel Erfgoed en De Wereld Volgens De Bosatlas 1877-heden..