> > > > Anjet Daanje

Auteur Anjet DaanjeAnjet Daanje
Over Anjet Daanje
Anjet Daanje (Wijster, 1965) is een Nederlands schrijfster en scenariste.

Anjet Daanje is het pseudoniem van Anjet den Boer. Zij is de zus van Dieb, de violist van de Nederlandse folkband Rapalje. In hun jeugd maakten ze samen in eigen beheer zeven hoorspelen en twee lange speelfilms.

Anjet Daanje studeerde wiskunde aan de Universiteit Utrecht. Zij behaalde in 1991 haar doctoraal. Tijdens haar studie, toen zij 21 jaar was, schreef zij de eerste versie van Pianomuziek in de regen, haar eerste roman, die in 1993 werd gepubliceerd. Bij haar volgende roman, De blinde fotograaf, nam zij het pseudoniem Anjet Daanje aan, waaronder zij sindsdien publiceert. Van 2001 tot 2011 verschenen haar romans bij Uitgeverij Thomas Rap/De Bezige Bij, in september 2016 verscheen haar nieuwste roman bij Uitgeverij Passage.

In 2002 benaderde regisseur Hanro Smitsman haar en vroeg haar om vijf pagina's van haar roman Suikerbeest tot een scenario voor een korte film om te werken. Dat werd de korte film Dajo. Sindsdien schrijft Anjet Daanje naast proza ook professioneel filmscenario's.

Anjet Daanjes bekendste roman is Gezel in marmer, die in 2006 bij Uitgeverij Thomas Rap verscheen. De roman kreeg zeer lovende recensies in o.a. De Groene Amsterdammer (Marja Pruis) en de Leeuwarder Courant (Kees 't Hart). Kees 't Hart wond zich in een opvallend artikel in De Groene Amsterdammer op over het feit dat de roman niet meer aandacht kreeg.

In 2004 won Anjet Daanje het Belcampo Stipendium van de Provincie Groningen, daarvoor schreef zij de novelle De Mei-jaren. In 2012 werd haar roman Delle Weel genomineerd voor de Halewijnprijs.

Anjet Daanje schreef de scenario's voor vijf korte films, waaronder de korte film Raak (onder regie van Hanro Smitsman) die in 2007 een Gouden Beer op het Internationaal filmfestival van Berlijn won. Zij schreef tevens het scenario voor de speelfilm Schemer (onder regie van Hanro Smitsman) die in 2010 de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek won op het Nederlands Film Festival.

Ook schreef zij het scenario voor de zevendelige dramaserie De geheimen van Barslet (onder regie van Boris Paval Conen) die in 2012 door NTR en NCRV werd uitgezonden. De serie werd o.a. bekend door de vissenregen die in elk van de zeven afleveringen terugkeert en waarvan de special effects in De Wereld Draait Door werden besproken. De serie kreeg in 2012 drie nominaties voor een Gouden Kalf, waaronder een nominatie voor het Gouden Kalf voor Beste Televisiedrama.

In totaal werden de films en de series waarvoor Anjet Daanje het scenario schreef bekroond met meer dan 15 internationale filmprijzen.
Bron: nl.wikipedia.org/wiki/Anjet_Daanje
Anjet Daanje heeft een resultaten op Youtube! Klik hier om naar Youtube te gaan.

Anjet Daanje heeft een Wikipedia pagina! Klik hier om naar Wikipedia te gaan.

Anjet Daanje - Wikipedia
Anjet Daanje heeft een IMDB profiel! Klik hier om naar IMDB te gaan.

Anjet Daanje heeft een eigen website! Klik om naar de website te gaan.

We hebben 9 boeken gevonden van de auteur Anjet Daanje


Hieronder vindt u een lijst met alle gevonden boeken van de auteur Anjet Daanje.
De meest gevonden boeken zijn Gezel In Marmer, Jl., Het Lied Van Ooievaar En Dromedaris, Delle Weel en Veelvuldig En Alleen.

Nieuw (1)
€ 29,99
Tweedehands (2)
vanaf € 17,05
Anjet Daanje
Jl.

Bekijk boek

Nieuw (1)
€ 15,00
Tweedehands (1)
€ 37,21

Nieuw (1)
€ 37,00
Tweedehands (1)
€ 37,00

Nieuw (2)
vanaf € 24,95

Nieuw (1)
€ 28,99
Tweedehands (1)
€ 23,15

Tweedehands (1)
€ 22,65

Nieuw (1)
€ 27,90

Nieuw (1)
€ 22,50