ISBN: 9789061944713
Bekijk boek
Het boek De Keuken Van De Late Middeleeuwen van de auteur Ria Jansensieben is 1 maal gevonden, 0 maal nieuw en 1 maal tweedehands. "De Keuken Van De Late Middeleeuwen" is tweedehands te koop vanaf € 49,80 bij Bol.com.
![]() |
Aanbieder
Bol.com |
ISBN
9789035107984
Soort boek
Paperback <p>De keuken van de late middeleeuwen bevat de volledige uitgave van het beroemde kookboek UB Gent 476, waarin in de loop van de zestiende eeuw door verschillende personen recepten zijn opgetekend. Het kookboek was waarschijnlijk al die tijd in het bezit van ??n familie. In het boek werden niet alleen de 'gewone' recepten, vari?rend van vlees- en visgerechten tot taarten en pasteien, opgetekend, maar men noteerde er ook de bereidingswijze van medische huis-, tuin- en keukenmiddelen in. Zo is De keuken van de late Middeleeuwen niet alleen een aanwinst op culinair gebied maar tevens een unieke bijdrage aan de beschavingsgeschiedenis. In De keuken van de late middeleeuwen zijn alle recepten uit het originele kookboek opgenomen, voorzien van een uitvoerige inleiding en van verhelderende woordverklaringen. De ingredi?nten zijn voor een twintigste-eeuwse kok eenvoudig verkrijgbaar en - wat nog veel belangrijker is - de recepten zijn nog steeds zeer smakelijk. 'Het knappe van De keuken van de late Middeleeuwen is, dat het tegelijk een wetenschappelijk verantwoorde tekstuitgave is, en toegankelijk voor ge?nteresseerde leken. 'Het is beslist een sensatie om de Middeleeuwen nu ook eens te proeven.' SPIEGEL HISTORIAEL Recensie(s) De ondertitel zegt dat het om 'Een kookboek uit de Lage Landen' gaat. Om een beroemd handgeschreven kookboek uit de zestiende eeuw zelfs, eigendom van de Universiteitsbibliotheek in Gent. Dat boek bevat niet alleen alle toentertijd gebruikelijke recepten voor hartige en zoete gerechten, maar ook die van allerlei huismiddeltjes. De auteurs, de een emerita hoogleraar Middelnederlandse taal- en letterkunde, de ander emerita hoogleraar in de geschiedenis van de Middeleeuwen, hebben beiden een jarenlange ervaring met de bereiding van gerechten uit de Middeleeuwen. Zij hebben het boek van een uitvoerige inleiding voorzien. Die plaatst het in de beschavingswereld van die tijd. Verder geven zij bij elk recept een uitvoerige woordverklaring. In de praktijk blijkt dat de gerechten van toen ook voor mensen van nu geschikt zijn: zowel vrij eenvoudig te maken, als passend in ons smaakpatroon. Voor wie van koken houdt ?n voor wie in geschiedenis is ge?nteresseerd, een boeiend boek. Inhoudelijk ongewijzigde herdruk. Omslag toont in kleur 'Familieportret', ca. 1530 van Maerten van Heemskerck.</p>
|
Prijs
€ 49,80 |
Bekijk boek |