> > > > Bas Mesters

Auteur Bas MestersBas Mesters
Over Bas Mesters
Bas Mesters (1965) is journalist en cultuurhistoricus. Van 1993 tot 2001 was hij verslaggever bij de Volkskrant. In 2002 vertrok hij met zijn gezin voor NRC Handelsblad en de NOS naar Italië en was daar ruim tien jaar correspondent. Bij terugkeer werkte hij twee jaar als buitenlandredacteur bij de NOS en als eindredacteur op de redactie van de NRC. Sinds 2012 is hij tevens directeur van het Expertisecentrum Journalistiek dat is gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf november 2014 leidt hij de opleiding Journalistiek van Hogeschool Windesheim.

Tien jaar lang berichtte Mesters als correspondent vanuit Rome over Berlusconi, Benedictus en Bella Italia. Naast vele artikelen en audioreportages schreef hij het boek Italiaanse Streken dat in 2015 uitkwam en binnen een jaar vijf drukken beleefde. Hier vindt u wat recensies

Als tegenhanger van het tv-programma ,,Ik vertrek” vindt u hier het blog ,,Ik kom terug” dat hij maakte over zijn remigratie. Een verslag van de wederwaardigheden van een vrijwillige terugkeerder naar Nederland. Deze column werd in de zomer van 2012 elke maandagavond om vijf voor twaalf uitgezonden door het radioprogramma ,,Met het oog op Morgen” en is ook afgedrukt in de Wereldkrant.

Een bloemlezing van tien jaar correspondentschap in Italië en een kijkje achter de muren van het Vaticaan, zullen binnenkort worden geactiveerd op deze site. Voor nu vindt u hier een greep uit de radioreportages. Dit is Mesters afscheidsinterview afgenomen door nrc.nl. En hier het slotverhaal waarin hij door de ogen van drie overlevenden van de scheepsramp met de Costa Concordia terugkijkt naar die andere ramp: de morele en economische crisis waarin Italië mede als gevolg van het Berlusconisme terecht kwam. Dit artikel verscheen 25 augustus 2012 in NRC Handelsblad.

Hier vindt u een interview met Mesters bij het Radio5-programma Obalive – over Italië, en Nederland na drie maanden remigratie. Dit werd op 25 september 2012 uitgezonden.

Mesters pionierde in 2010 en 2011 op het gebied van constructieve journalistiek. Hij bracht honderd correspondenten, columnisten en cartoonisten van allerlei media samen op de website one11.nl; een manifest en nieuwjaarscadeau voor Nederland dat op 1-1-2011 werd gelanceerd. Journalisten zoemden op one11 in op pioniers en bouwers die soms met gevaar voor eigen leven iets probeerden te veranderen aan hun omgeving. Op de website introduceerde Mesters ‘de zesde w’ voor de journalistiek. Niet alleen wie, wat waar, wanneer en waarom, maar ook ‘wat nu?’ is een zeer relevante vraag voor journalisten die opereren in onzekere tijden als de onze. Zie hier de uitnodigingsbrief one11 waarmee Mesters zijn collega’s uitnodigde om mee te werken aan one11. Iedereen participeerde gratis, ook de website werd gratis gebouwd: het was een nul-euro-project geboren uit journalistieke noodzaak, zoals hij stelde.

Inmiddels leidt Mesters de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Windesheim. Sindsdien is constructieve journalistiek een van de drie speerpunten van de opleiding. De andere twee zijn ondernemende en cross mediale journalistiek.
Bron: http://www.basmesters.nl/about/
Bas Mesters heeft een Facebook account! Klik hier om naar Facebook te gaan.
Bas Mesters heeft een LinkedIn pagina! Klik hier om naar LinkedIn te gaan.

Bas Mesters heeft een IMDB profiel! Klik hier om naar IMDB te gaan.

Bas Mesters heeft een eigen website! Klik om naar de website te gaan.

We hebben 2 boeken gevonden van de auteur Bas Mesters


Hieronder vindt u een lijst met alle gevonden boeken van de auteur Bas Mesters.
De meest gevonden boeken zijn Het Herstel Van Nederland en Italiaanse Streken.

Nieuw (1)
€ 20,00

Tweedehands (1)
€ 15,95