> > > > Anne Provoost

Auteur Anne ProvoostAnne Provoost
Over Anne Provoost
Anne Provoost (Poperinge, 26 juli 1964) is een Vlaams schrijfster van romans, kinder- en jeugdliteratuur en essayiste. Ze is lid van PEN en van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Ze woont met haar man Manu Claeys en drie kinderen in Antwerpen, district Borgerhout.

Anne Provoost schrijft romans voor jeugd en volwassenen over situaties van wrijving en wendbaarheid. Haar ik-vertellers bevinden zich dikwijls op de grens tussen jeugd en volwassenheid, maar de vragen die zij stelt, gelden voor elke mens onafhankelijk van zijn leeftijd: wat zijn de keuzes die personages moeten maken, hoe ver reikt zijn vrijheid, wanneer en waarom belemmert hij de anderen, etc.

Haar boeken kregen talrijke prijzen en werden vertaald. Haar roman Vallen werd in 2001 verfilmd door Hans Herbots. Met Beminde ongelovigen bewijst ze haar engagement in een essay voor volwassenen vorm te geven.

Jeugdjaren
Anne Provoost groeide op in Woesten, in de Belgische Westhoek. Ze begon met schrijven toen ze vier was.[bron?] Omdat ze toen technisch niet kon schrijven, dicteerde ze verhalen aan haar moeder. Later schreef ze boeken die ze illustreerde.

Toen ze literatuur ging studeren aan de universiteit in Kortrijk en Leuven, nam ze zich voor niet meer te schrijven. Toen ze tijdens haar laatste jaar Germaanse Talen ziek in bed lag, schreef ze een verhaal. Tot haar verbazing won ze een wedstrijd. Een jaar later eindigde ze op een tweede plaats in een verhalenwedstrijd van Knack Weekend. Haar eerste boek verscheen bij Amnesty International.

Ze studeerde nog een jaar pedagogische wetenschappen en ging toen met haar man naar de VS. Daar schreef ze Mijn tante is een grindewal, dat zich in de VS afspeelt.

In de VS schreef ze voor Amerikaanse en Vlaamse kindertijdschriften. Terug in Antwerpen werkte ze een tijdje parttime voor een internationale uitwisselingsorganisatie.[3] Ondertussen schreef ze Vallen, en een eerste versie van De roos en het zwijn.

Schrijver
Sinds midden 1995 is Anne Provoost fulltime schrijver. Van 2 tot 29 maart 2012 verbleef ze in de Villa Marguerite Yourcenar.

Provoost was in april 2006 op het PEN World Voices in New York, een festival dat jaarlijks wordt georganiseerd door de voorzitter van PEN America, Salman Rushdie. Onder de genodigden waren behalve Provoost David Grossman, Jeannette Winterson, Margaret Atwood, Toni Morrison en Orhan Pamuk.

Ze is betrokken bij het activisme rond de Kievitbuurt in Antwerpen, als lid van de bewonersgroep De Ploeg.

In juli 2006 gaf ze een interview in de VS op PBS met Bill Moyers,[4] waardoor ze betrokken raakte in het debat over atheïsme. Twee jaar later publiceerde ze hierover een kort essay Beminde ongelovigen (Uitgeverij Querido, 2008) waarin ze aan de hand van een religiometer een meetinstrument aanreikt voor de graad van (on)gelovigheid.

In juni 2007 stond ze op de lijst van Groen! op een onverkiesbare plaats voor de Senaatsverkiezingen. In 2014 staat ze als lijstduwer op de Europese lijst voor de Vlaamse ecologische partij.

In april 2008 was ze curator van het literaire lentefestival Zogezegd in Gent, waarin ruim aandacht werd besteed aan de Fenomenale Feminateek van Louis-Paul Boon.
Bron: nl.wikipedia.org/wiki/Anne_Provoost
Anne Provoost heeft een Facebook account! Klik hier om naar Facebook te gaan.
Anne Provoost heeft een resultaten op Youtube! Klik hier om naar Youtube te gaan.

Anne Provoost heeft een Wikipedia pagina! Klik hier om naar Wikipedia te gaan.

Anne Provoost - Wikipedia
Anne Provoost heeft een LinkedIn pagina! Klik hier om naar LinkedIn te gaan.

Anne Provoost heeft een IMDB profiel! Klik hier om naar IMDB te gaan.

Anne Provoost heeft een eigen website! Klik om naar de website te gaan.

We hebben 25 boeken gevonden van de auteur Anne Provoost


Hieronder vindt u een lijst met alle gevonden boeken van de auteur Anne Provoost.
De meest gevonden boeken zijn Vallen, In De Zon Kijken, Mijn Tante Is Een Grindewal, De Roos En Het Zwijn en Gedachten Lezen Reading Minds.
Anne Provoost
Vallen

Bekijk boek

Nieuw (2)
vanaf € 17,99
Tweedehands (8)
vanaf € 8,45

Nieuw (2)
vanaf € 8,40
Tweedehands (3)
vanaf € 8,95

Tweedehands (3)
vanaf € 7,90

Nieuw (1)
€ 17,99
Tweedehands (1)
€ 14,00

Nieuw (2)
vanaf € 19,95

Tweedehands (1)
€ 21,40

Tweedehands (1)
€ 16,99

Tweedehands (1)
€ 11,00

Nieuw (1)
€ 12,50

Nieuw (1)
€ 25,00

Tweedehands (1)
€ 8,00

Nieuw (1)
€ 14,99
Anne Provoost
Krop

Bekijk boek

Nieuw (1)
€ 18,99

Tweedehands (1)
€ 9,33

Tweedehands (1)
€ 15,00

Nieuw (1)
€ 10,61

Nieuw (1)
€ 39,95

Tweedehands (1)
€ 8,45

Tweedehands (1)
€ 9,95
Anne Provoost
Springdag

Bekijk boek

Tweedehands (1)
€ 37,90

Nieuw (1)
€ 7,85

Tweedehands (1)
€ 5,00

Nieuw (1)
€ 74,99

Tweedehands (1)
€ 37,21