> > > > Arjen Lubach

Auteur Arjen LubachArjen Lubach
Over Arjen Lubach
Arjen Henrik Lubach (Groningen, 22 oktober 1979) is schrijver, cabaretier, televisiepresentator en muziekproducent. Hij kreeg vooral bekendheid door zijn wekelijkse programma Zondag met Lubach bij de VPRO.

Lubach werd geboren in een ziekenhuis in Groningen en groeide op in Lutjegast, waar hij tot zijn vijftiende jaar bleef wonen.

Zijn ouders waren beiden jurist en kwamen van buiten Groningen. Zijn vader was hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. De drie zonen groeiden op buiten de dorpskern van Lutjegast. Omdat zijn familie anders dan de dorpelingen geen Gronings sprak, voelde Lubach zich een buitenstaander. Hij beschrijft zijn jongere ik als "ingewikkeld" en "binnenkind". Hij werd gepest, maar vindt dat hij een prettige jeugd had. Zijn familie was gelovig: de kinderen gingen naar de basisschool School met de Bijbel, er werd dagelijks gebeden, er werd uit de Bijbel gelezen waarin, volgens Lubach, voor ieder probleem wel een oplossing werd gevonden en iedere zondag ging de familie naar de kerk.

Lubach was elf jaar oud toen bij zijn moeder borstkanker gediagnosticeerd werd en hij was twaalf jaar oud toen ze overleed. Het verlies van zijn moeder, met wie hij een goede band had, maakte op hem veel indruk. Het versnelde zijn twijfel in het geloof. Na de basisschool ging hij eerst naar het Willem Lodewijk Gymnasium. Na de derde klas ging hij echter naar het Maartenscollege in Haren. De keuze was mede ingegeven doordat zijn vader op zijn moeders sterfbed moest beloven dat de kinderen gelovig werden opgevoed.

Op het Maartenscollege ontmoette Lubach zijn eerste grote liefde, op wie hij later veel personages in zijn werk baseerde. Daarna ging Lubach Spaans studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Met het losraken van het geloof besloot hij dat het leven zinloos is, wat hem tijdelijk in een "existentiële crisis" bracht. Hij stopte met de studie en werd voor enkele maanden taxichauffeur in Groningen en een tijd havenmeester op Vlieland. Daarna ging hij filosofie studeren. Gedurende het tweede jaar, waarin hij ook Zweeds studeerde, kwam hij Janine Abbring tegen. Met haar maakte hij een reisje naar Denemarken, waar ze samen hun eerste hit Jelle zouden schrijven.

Lubach omschreef zichzelf als "een rasechte republikein"[6] en sprak zich uit tegen de Nederlandse monarchie. Geloven in een God vindt hij iets opmerkelijks en hij stelt zich assertief op tegen uitwassen vanuit het geloof. Terugkijkend op zijn eigen periode als gelovige noemt Lubach het "de grootste brainwash ever. Pertinente onzin". Volgens hem had hij door het geloof een groot schuldgevoel over zondig leven. Hij noemt het "schandalig" dat hem het bidden is aangeleerd, maar neemt het zijn ouders niet kwalijk. Het loskomen van het geloof ervoer hij als "een enorme bevrijding" en rustgevend.

In januari 2016 werd Lubach door VVD-jongerenorganisatie JOVD uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar 2015 wegens de rol van zijn programma als waakhond tegen de overheid en zijn strijd voor privacy en de legalisering van softdrugs.

In augustus 2006 verscheen Lubachs debuutroman Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend en in april 2008 de roman Bastaardsuiker, beide bij uitgeverij Meulenhoff. In maart 2011 verscheen de nieuwe roman van Lubach 'Magnus' uitgegeven door uitgeverij Podium, gevolgd door de thriller IV in 2013, die werd genomineerd voor de Gouden Strop. Daarnaast schrijft hij voor de VPRO-radio, columns voor CJP magazine, opiniestukken voor nrc.next en scenario's voor film en theater.

Lubach werkte eerder als freelance tekstschrijver voor radio en televisie (onder andere voor Vara Laat, Koppensnellers en De Wereld Draait Door).

Sinds 2001 treedt Lubach op met zijn theatergezelschap Op Sterk Water en stond daarmee o.a. op Lowlands, Hard Gelach, Laughing Matters en in theaters in Nederland en België. Andere bekende (ex) Op Sterk Water-spelers zijn Roel van Velzen, Klaas van der Eerden en Daniel Koopmans. In juni 2014 verlaat hij Op Sterk water en gaat een talkshow presenteren. Steyn de Leeuwe vervangt hem.

In de zomer van 2009 speelde Arjen samen met cabaretier Tim Kamps op het reizende festival De Parade met de voorstelling het Monica da Silva Trio. In theaterseizoen 2011 en 2012 speelden zijn hun gelijknamige, avondvullende voorstelling in theaters door Nederland en België. Ook in 2011 en 2013 stond Lubach met het Monica da Silva Trio op de Parade.

Lubach begon zijn radiocarrière bij OOG Radio, de lokale omroep van de stad Groningen. Als vrijwilliger presenteerde hij daar twee jaar lang een dagelijks programma.

In 2003 kreeg Lubach als Arjen L een nachtprogramma op 3FM, eerst voor de NPS en later voor de VARA en was hij te horen als sidekick van Claudia de Breij en Giel Beelen.

In 2007 verzorgde Lubach wekelijks voor de VPRO een bijdrage in het radioprogramma De Avonden op Radio 6.

Sinds 2005 maakt Lubach – samen met Edo Schoonbeek en Pieter Jouke – de internetsite Buro Renkema, waarvan de items ook te zien waren bij Pauw & Witteman, Koppensnellers en De Wereld Draait Door. In juni 2007 dreigde ABN AMRO met stappen, omdat er op internet een persiflage op het internetbankieren van ABN AMRO was verschenen. De bank trok zich terug, toen Buro Renkema weigerde de flashvideo offline te halen.

Begin 2007 was hij te zien in de jury van het programma Lama Gezocht. Vanaf eind 2007 presenteerde hij van maandag tot en met donderdag - samen met Patrick Lodiers - De nieuwste show voor BNN. Sinds september 2009 verzorgt Lubach samen met Edo Schoonbeek onder de naam MC T-Lex de "Rapservice" voor het AVRO-programma Koefnoen. In dat programma vulde hij tevens een gastrol in, die van Nico Dijkshoorn. Arjen Lubach deed in 2010 mee in het tv-programma Wie is de Mol? waar hij in de zevende aflevering afviel. In juni 2010 richtte hij samen met vijf vrienden, waaronder goede vriendin Martine de Jong en broer Joost Lubach, de website Recensiekoning op, waarvoor hij regelmatig schrijft.

Voor de NTR en IJswater Films schreef Lubach de scenario's "De Goudfazant" en "Midzomernacht". De laatste ging in 2011 in premiere op het Nederlands Film Festival en draaide daarna nog op filmfestivals in Uruguay, Brive en Leeuwarden en werd op 2 december 2011 op Nederland 2 uitgezonden. In 2012 schreef Lubach voor Talent United Films het scenario voor de televisiefilm "Honderden Brommers."

Op 31 augustus 2012 won hij de finale van het tv-programma De Slimste Mens van Mark Huizinga en Jan Rot.

Tijdens het 13e en 14e seizoen van Wie is de Mol? presenteerde Lubach het programma MolTalk op Radio 1 en op het tweede scherm, waarin hij vooruitblikte en terugkeek naar de aflevering van die dag.

In 2013 had Lubach samen met Paulien Cornelisse een maandelijkse taalrubriek voor De Wereld Draait Door.

Op zondag 9 november 2014 werd de eerste uitzending van Zondag met Lubach uitgezonden, een satirische talkshow, waarin hij het nieuws van de afgelopen week onder de loep legt. Een hoogtepunt was de aflevering van 22 maart 2015 waarin hij de Nederlandse monarchie bespotte door zich uit te roepen tot "Farao der Nederlanden" en een burgerinitiatief lanceerde om dit te bevestigen. Later dat jaar werd Lubach door het Nieuw Republikeins Genootschap uitgeroepen tot Republikein van het Jaar 2015.

In april 2016 begon Lubach met het plaatsen van dagelijkse vlogs op zijn YouTube-kanaal. In juni 2016 maakte hij bekend te gaan stoppen met zijn dagelijkse vlogs omdat hij niet genoeg tijd zou over houden voor andere projecten in zijn leven. In mei 2016 deed hij, met Tex de Wit, mee aan het programma De wereld rond in 6 stappen, waarbij ze vanuit Namibië op zoek gingen naar Verne Troyer. In augustus 2016 was hij te gast in het programma Zomergasten.

In 2001 scoort Lubach samen met Janine Abbring een nummer 2-hit in de Mega Top 100 en een nummer 3-hit in de Top-40 onder het pseudoniem Slimme Schemer ft. Tido. Dit nummer (Jelle) is als grap ontstaan rond het Noorderslagfestival en is een parodie op Stan van de Amerikaanse rapper Eminem en de Britse zangeres Dido.Slimme schemer is een verbastering van de bijnaam van Eminem Slim shady. Het handelt over een fan, Jelle, die teleurgesteld De Kast-zanger Syb van der Ploeg toezingt en hem verwijt dat hij niet op zijn berichten reageert.

In 2015 bracht Lubach in het geheim het nummer Justified (Sunrise funk) uit onder de naam Hartebees. Lubach werd door Domien Verschuuren ontmaskerd doordat hij op Deezer vermeld stond als producer. In juli 2016 werd bekend dat Lubach samen met Sacha Harland het danceduo The Galaxy vormt. Het Amsterdamse dj-duo bracht in 2015 de Bass Country Club EP uit op Barong Family, het label dat werd opgericht door Yellow Claw. Eind 2016 brachten ze hun tweede ep uit, Moon & The Stars EP.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Arjen_Lubach
Arjen Lubach heeft een Facebook account! Klik hier om naar Facebook te gaan.
Arjen Lubach heeft een Youtube kanaal! Klik hier om naar Youtube te gaan.

Arjen Lubach heeft een Wikipedia pagina! Klik hier om naar Wikipedia te gaan.

Arjen Lubach - Wikipedia
Arjen Lubach heeft een eigen website! Klik om naar de website te gaan.

We hebben 7 boeken gevonden van de auteur Arjen Lubach


Hieronder vindt u een lijst met alle gevonden boeken van de auteur Arjen Lubach.
De meest gevonden boeken zijn Magnus, Iv, Mensen Die Ik Ken Die Mijn Moeder Hebben Gekend, Stoorzender en Rainbow Pockets Mensen Die Ik Ken Die Mijn Moeder Hebben Gekend.
Arjen Lubach
Magnus

Bekijk boek

Nieuw (1)
€ 12,50
Tweedehands (4)
vanaf € 12,99
Arjen Lubach
Iv

Bekijk boek

Nieuw (2)
vanaf € 15,00
Tweedehands (2)
vanaf € 11,90

Nieuw (2)
vanaf € 12,50
Tweedehands (2)
vanaf € 10,70

Nieuw (1)
€ 20,50
Tweedehands (2)
vanaf € 12,99

Nieuw (1)
€ 12,50